top of page

GUSTAV VASA 
på Uppsala stadsteater!

Missade du chansen eller vill du se föreställningen igen?

Nu spelar vi vår uppmärksammade föreställning Gustav Vasa som gästspel på Uppsala stadsteater!

Nypremiär 8 februari.

EN MONOLOG 
AV JOAKIM STEN

GUSTAV VASA

REGI  DENNIS SANDIN

Likt Gudfadern i Coppolas värld styr och formar den diplomatiske Gustav Vasa sitt kungarike med maffialiknande metoder. Han är, inte olikt en ärelysten VD, besatt av sitt uppdrag och sitt arv. Från sitt kontor styr han sitt rike med järnhand. Han sänder i väg straffexpeditioner till Dalarna ledda av hans högra hand Olaus Petri, försöker betala tillbaka skulden till Hansan och förfäras samtidigt över hur hans folk kan fortsätta göra motstånd. Förstår de inte vad han gjort för dem, för Sverige? 

Det räcker dessutom inte med att försöka vara en landsfader åt folket, han måste dessutom vara fader åt en son, en arvprins, som mest får honom att vilja slita sitt hår. Om inte ens hans eget kött och blod förstår honom, vem ska göra det då?

I dunklet av rikets och familjens ständiga upptåg kryper en känsla av uppgivenhet fram hos Gustav Vasa. Vad är det värt egentligen? Vad kommer att bli hans roll i historieskrivningen när den väl ska skrivas? Måste han offra det sista av sin medmänsklighet för att nå dit han vill?

KORT OM MONOLOGEN

Joakim Sten använt Strindbergs verk som utgångspunkt och skapat en monolog som utforskar den komplexa och fascinerade personligheten hos en av Sveriges mest framstående ledare. Som historisk utgångspunkt hämtar pjäsen sin konflikt ur två centrala uppror under Gustav Vasas regeringstid: efterspelet till Klockupproret i Dalarna och Dackefejden. 

 

För 500 år sedan kröntes Gustav Vasa till kung av Sverige vid riksmötet i Strängnäs. Nu tolkas han i en pjäs på Uppsala slott. Vi i Kompani Ad Hoc vill utforska vår historia och de människor som kommit att spela en stor roll i den. På så sätt hoppas vi att fortsätta väcka intresse för vår historieskrivning och vad som lagt grunden till vår nationella identitet.

PREMIÄR

13 OKTOBER

Spelas 13/10 - 11/11 2023

Nypremiär 8 februari på Uppsala stadsteater!

SPELPLATS

Oktober/November 2023 på Uppsala Konstmuseum, Uppsala slott

Februari 2024 på Uppsala stadsteater

Biljetter till föreställningarna i februari 2024 på Uppsala stadsteater köper du på Uppsala stadsteaters webb:

Gustav Vasa - Uppsala stadsteater

Produktion

SKÅDESPELARE
Harry Friedländer

AV Joakim Sten

REGI Dennis Sandin

KOMPOSITION OCH ARR. Mikael Svanevik

LJUS Mats Öhlin

FOTO & VIDEO Pontus Eklund

KOMMUNIKATÖR Ingrid Hartman

Produceras av Kompani Ad Hoc

i samarbete med Uppsala konstmuseum, Uppsala stadsteater och Uppsala slottshistoriska.

 

Med stöd av Uppsala kommun & Region Uppsala

 

 

Monologen är skriven av Joakim Sten, dramatikern bakom bl.a. Sherlock Holmes – det vita hjärtat (2019), Krilon – En föreställning om det omöjliga (2018) och Du ska veta mitt värde (2016). År 2019 tilldelades han Henning Mankells dramatikerstipendium, som delas ut till en dramatiker som ”genom sitt arbete visat socialt och politiskt engagemang samt intresse för Sveriges förhållande till omvärlden”.

 


För regi står Dennis Sandin, erfaren regissör med hemvist i Uppsala vars uppsättningar har kunnat ses på flera av Sveriges största teaterscener. På landets stadsteatrar, länsteatrar, operahus och fria grupper har han gjort runt 50 uppsättningar, allt från monologer till musikaler. På Uppsala Stadsteater har publiken kunnat se inte mindre än åtta uppsättningar genom åren, bl.a. publik- och kritikersucceer som Tolvskillingsoperan, Tre systrar och Elake Måns.

Läs mer om skådespelare här.

SKÅDESPELARE

Ensemble
Svartvit bild på en man med skägg

HARRY FRIEDLÄNDERU

Utlånad från Uppsala Stadsteater.

 

Harry är utbildad vid teaterhögskolan i Luleå. Sedan 2017 har han framför allt varit verksam vid Uppsala Stadsteater där han bland annat setts i föreställningar så som Löwensköldska ringen (2017), Måsen (2021) och Loranga, Loranga (2021/2022). Senast sågs han i föreställningen Bra där! (2022). 

"Det har gått 500 år sedan riddarsonen Gustav Eriksson valdes av herrarna i Strängnäs till att bli Sveriges nya kung. Kalmarunionen var sönderslagen, dansken utdriven, landet självständigt igen. Självständigt, men inte enat. Gustav I Erikssons långa tid vid makten kom att handla om att med våld, slughet och diplomati tvinga Sverige att bli Sverige. Bråkiga separatister i Dalarna och Småland, hämndlystna adelsmän, succesionsfrågan, den intensiva, kokande religionsstriden som kom i Luthers spår var alla trådar som måste tvinnas till nya i nationens väv. Däri finns ett nationellt drama.

Det insåg också August Strindberg, som med femaktaren Gustav Vasa från år 1900 fick sin största publika framgång i livet. I detta dramaturgiska experiment försökte jag ställa Strindbergs Gustav Vasa rakt framför oss, att göra huvudpersonen än mer huvudperson. Att låta makten bli personlig på ett sätt där Gustav Eriksson inte kan skydda sig från vare sig dramats struktur eller historiens obarmhärtiga gång. I stället för fem akters helafton på stora scenen med trettio skådespelare och fyra timmar, en episk monolog i fem scener. Gustav Vasa, återkontextualiserad."

- Joakim Sten, dramatiker

bottom of page