top of page
nedifrån liggande.jpg

ETT DRAMA
AV JOAKIM STEN

FORNA DAGAR

REGI  DENNIS SANDIN

Vilka är det svenska folket? Vad är den svenska själen? För att svara på det har många konstnärer och vetenskapsmän ägnat sina liv åt att blicka bakåt. Berättelser om det egna folket har berättats, sjungits och nedtecknats genom århundradena. En bra berättelse lever längre säger man ju. Och berättelsen om det svenskar som ett stolt urfolk, till och med ett renare folk, det verkar vara en bra berättelse.

 

Forna dagar är en nyskriven teaterföreställning i historisk dräkt, som tar avstamp i vår samtid och de ideal som lever idag. Hur påverkar dagens ideal vår syn på vår egen historia? Hur påverkade dåtidens ideal historieskrivningen? Istället för att bara prata om det kastar vi oss huvudstupa rakt ner i den historiska berättelsen, i det historiska rummet, och låter oss omslutas av det.

 

Föreställningen spelas i Vasaborgen, fornborgen vid Uppsala slott, som tillhör de äldsta delarna av det gamla slottet. Numera ett fornminne men en viktig plats när Sverige ”skapades” för 500 år sedan. 

 

"Den dåtida retoriken (tillåts) blomma ut i all sin absurda prakt och görs tillgänglig genom regin. ”Forna dagar” berättar träffsäkert i kammarteaterform om nationalismens många tankefel."

...

"En konstnärlig konstellation som både lyckas skapa förväntan för vad nytt ska komma och invagga trygghet om ett högkvalitativt innehåll."

- Loretto Villalobos, SvD

Läs hela recensionen här

PREMIÄR

3 SEPTEMBER

Spelades 3/9 - 1/10 2022

SPELPLATS

Vasaborgen Uppsala slott

OBS!

Vid ert besök - ta med varma kläder. Det blir kallt i Vasaborgen på kvällen.

KORT OM HANDLINGEN

En midsommarnatt kring 1690 knackar två män på en dörr i Uppsala, den ene är poet och student vid universitetet, den andre kapten vid regementet. Båda är berusade och på jakt efter mer brännvin. Studenten vet vart det finns mer och har dragit med sig soldaten, nu står de både utanför en dörr och knackar. 

 

De två männen tas emot av en åldrad professor, studentens läromästare. Professorn är särskilt fokuserad på Sveriges fornhistoria och har genom sin forskning blivit fast övertygad om att Uppsala, faktiskt, är världsfolkens vagga. Och svensken det renaste folkslaget i världen. Det är allt han pratar om. 

 

För att ge den svenska nationen ny kraft vill professorn genomföra ett “vetenskapligt” experiment och soldaten börjar ana att det inte är någon slump att studenten har tagit med honom just hit.

Produktion

I ROLLERNA 

Ole Forsberg, Christoffer Rigeblad, Joel Schmidt

AV Joakim Sten

REGI Dennis Sandin

PRODUCENT Sandra Jogenby

LJUD Gustav Terneborg

KOMPOSITION OCH ARR. Mikael Svanevik

LJUS Mats Öhlin

REKVISITÖR, ATTRIBUTÖR Ditte Edin

FOTO Stewen Quigley / Johan Wahlgren 

LAYOUT Johanna Westlin

Produceras av Kompani Ad hoc

i samarbete med Uppsala konstmuseum.

Arbete med rekvisita, kostym och teknik sker i samarbete med Uppsala Stadsteater.

 

Med stöd av Kulturrådet, Uppsala kommun, Region Uppsala & Dramatikerrådet vid Sveriges författarfond.

OBS!

Vid ert besök - ta med varma kläder!

Forna dagar är skriven av Joakim Sten, dramatikern bakom bl.a. Sherlock Holmes – det vita hjärtat (2019), Krilon – En föreställning om det omöjliga (2018) och Du ska veta mitt värde (2016). År 2019 tilldelades han Henning Mankells dramatikerstipendium, som delas ut till en dramatiker som ”genom sitt arbete visat socialt och politiskt engagemang samt intresse för Sveriges förhållande till omvärlden”.

 


För regi står Dennis Sandin, erfaren regissör med hemvist i Uppsala vars uppsättningar har kunnat ses på flera av Sveriges största teaterscener. På landets stadsteatrar, länsteatrar, operahus och fria grupper har han gjort runt 50 uppsättningar, allt från monologer till musikaler. På Uppsala Stadsteater har publiken kunnat se inte mindre än åtta uppsättningar genom åren, bl.a. publik- och kritikersucceer som Tolvskillingsoperan, Tre systrar och Elake Måns.

Läs mer om skådespelarna här.

SPELTIDER

Lördag 3/9 kl. 19.00


Onsdag 7/9 kl. 19.00

Torsdag 8/9 kl. 19.00

Fredag 9/9 kl. 19.00

Lördag 10/9 kl. 17.00

Torsdag 15/9 kl. 19.00

Fredag 16/9 kl. 19.00

Lördag 17/9 kl. 20.00

Fredag 23/9 kl. 19.00

Lördag 24/9 kl. 20.00

Onsdag 28/9 kl. 18.00
Torsdag 29/9 kl. 19.00

Fredag 30/9 kl. 19.00

Lördag 1/10 kl. 17.00

ENSEMBLE

Ensemble
ole.jpeg

OLE FORSBERG

Ole är utbildad vid teaterhögskolan i Stockholm (1976- 79). 

Han har arbetat på ett stort antal teatrar runt om i landet som skådespelare, regissör och dramatiker. Under 27 år tillhörde han den fasta ensemblen på Stockholms Stadsteater, där han även var konstnärlig ledare för Klara Soppteater. 

Han har erhållit Gustav Frödingsällskapets hedersmedalj för sitt program Fröding och jag samt för sin tolkning av Gustav Fröding i Marionetteaterns uppsättning av Kärleksköparen, Fröding naken.

Joel-003.jpg

JOEL SCHMIDT

Joel Schmidt är skådespelare och utbildad på Teaterhögskolan i Malmö. Han har tidigare setts på Uppsala stadsteater, då i föreställningen "Det händer inte här" av Kristian Hallberg. Det senaste året har han turnerat med pjäsen "Fångad i ett nätverk" av Unga Roma och spelat i föreställningen "Organet" på 4:e Teatern.

Screenshot_20220621-162229_Drive.jpg

CHRISTOFFER RIGEBLAD

Christoffer tog sin examen i skådespeleri från Teaterhögskolan i Luleå 2021, innan dess har han även studerat teater på Fridhems folkhögskola. Han gjorde sin praktik i föreställningen Årets Svensk på Uppsala stadsteater, men på grund av pandemin så ställdes den in två veckor innan premiär. Det är med viss revanschkänsla han ser fram emot att komma tillbaka till Uppsala, denna gången fast inställd på att få möta publik.

"Idéer kommer någonstans ifrån. Någonstans, i någon tid, tänker något ut dem, föreställer sig dem, testar dem. Idéerna kanske inte slår igenom omedelbart, med de gror under ytan, sprider sig, och när klimatet är gynsamt, skjuter de upp som svampar. Etno-nationalismen, föreställningen om det egna folket som blodsrent, med en särskilt stolt och stark historia, är en sån idé. 

 

Den börjar långt tidigare än det sena 1600-talet, men det är då den på vetenskaplig, konstnärlig och statlig grund börjar formuleras. Den faller ur mode under den så kallade uppslysningstiden, för att blomma under nationalromantikens 1800- och 1900-tal. Den finns med oss idag. Under ytan gror alltid etno-nationalismen, idéen om det rena, stolta förfäderna vilkas bragdes vi måste kanalisera för att återta vår storhet."

- Joakim Sten, dramatiker

bottom of page