top of page
Foto Pontus Eklund Forna dagar 19.jpg

FORNA DAGAR

TEATER & TE MED HISTORIEPROFESSOR HENRIK ÅGREN

ONSDAG 28 SEPTEMBER KL 18.00
Ett eftersamtal för dig som sett föreställningen FORNA DAGAR, samma kväll eller någon tidigare kväll, och vill fördjupa dig i den historiska kontext som föreställningen utspelar sig i.

 

Hade denna berättelse kunnat vara sann?

Det kommer Henrik Ågren, professor vid historiska institutionen på Uppsala universitet att nysta i och han kommer att tala utifrån tre historiska teman som tas upp i teaterföreställningen Forna dagar.
* Göticism, alltså föreställningen om ett extremt långt och ärorikt svenskt förflutet.
* Biologistiska föreställningar om svenskars och särskilt norrlänningars ("hälsingars") fysiska överlägsenhet
* Ockultism
_____________
Kl 18.00 -
Teaterföreställningen Forna dagar i Vasaborgen, Uppsala slott.
Biljettbokning krävs! Boka biljett här >>

Kl 19.30 -
Eftersamtal med prof. Henrik Ågren vi Uppsala konstmuseums entré, Uppsala slott.
Fri entré. Anmälan genom formulär >>

Vi bjuder på te och kaka
__________
Henrik Ågren är Professor vid Historiska institutionen på Uppsala universitet. Henrik Ågrens forskning ställer allmänna frågor med fokus på Sverige under 1600- och 1700-talen. Ämnena har varierat, men huvudsakligen rört sig nära det fält som kallas ”ny socialhistoria”, new social history. Med detta avses historieforskning som intresserar sig för mer vardaglig historia och samhällets grundläggande strukturer än för stora politiska händelser och förändringar. Fokus ligger på människors tankar, uppfattningar och idéer, liksom på de uttryck dessa har tagit. Det gäller både i form av materiell kultur, såsom konst, kläder, inredning, och immateriell kultur, till exempel litteratur, umgängesseder och liknande.
________
Eftersamtalet arrangeras av Kompani Adhoc i samarbete med Historiska institutionen vid Uppsala universitet.

________

FORNA DAGAR av Joakim Sten. En nyskriven historisk föreställning om konspirationsteorier på 1600-talet, om Sverige, Uppsala och Uppland - om nationalism, vetenskap, kultur, arv, krig och mycket mer. Föreställningen är en allvarsam och samtidigt komisk föreställning i regi av Dennis Sandin.

bottom of page